Mooie liedjes: The soft landing van The Calicos. Brief aan Aäron, Guido, Maximilian, Olivier, Quinten en Sander.

Gepubliceerd op 23 augustus 2021 om 12:45

Beste Aäron,

Beste Guido,

Beste Maximilian,

Beste Olivier,

Beste Quinten,

Beste Sander,

 

Ik ga op reis en ik neem mee? Muziek.  Uiteraard.  Dat spreekt voor zich.  Muziek heeft die versterkende factor.  Muziek maakt alles mooier.  Groter.  Dieper.  Verbluffender.  Indrukken worden intenser.  Aan muziek worden herinneringen vastgehaakt.  Waardoor die muziek nog gelaagder wordt.  Nog persoonlijker.  Dus, jawel, ik ga op reis en ik neem muziek mee.  Goede muziek.  Muziek die de kracht heeft om alles wat ik zonet schreef ook werkelijkheid te laten worden.

 

Reizen blijkt vandaag evenwel nog niet zo evident te zijn.  Reizen dient te gebeuren in volle vrijheid.  Die vrijheid wordt door allerlei coronamaatregelen toch nog ingeperkt.  Dat verstoort de totaalbeleving van het reizen.  Voorlopig blijf ik nog even thuis.  Nu zou u kunnen denken dat ik als gevolg van dat thuis blijven uw album aan de kant schuif.  Dat doe ik niet.  Integendeel.  De omstandigheden doen mij net vaker en sneller naar uw album grijpen.  Want u doet mij dromen.  U brengt mijn passie (want dat is reizen voor mij) opnieuw binnen handbereik.  Terwijl ik luister, onderneem ik in mijn hoofd de meest fantastische avonturen.  Terwijl ik luister, reis ik naar verre bestemmingen die nog op mijn verlanglijstje staan.  Bhutan, Sri Lanka, Taiwan.  Chili, Argentinië.  Namibië, Botswana, Congo.  Uw muziek brengt mij de mooiste landschappen voor de geest.  Bergen.  Stranden.  Zeeën.  Ravijnen.  Woestijnen.  Bossen.  Oerwouden.  Alles zie ik haarscherp.  Na The soft landing, het slotnummer op het album, keer ik voorzichtig terug.  Naar de echte wereld.  Naar de realiteit.  Een zachte landing moet voorbereid worden.  En kijk, plots besef ik dat de titel van uw debuutalbum niet beter kon gekozen worden.

 

U doet mij reizen.  Dat is al een hele troost.  Maar dat is nog niet alles.  Dat is niet het volledige plaatje.  U doet meer.  U beroert mij.  U ontroert mij.  Uw muziek dringt diep in mij door.  Tot in de kleinste vezels van mijn lichaam nestelt uw muziek zich.  Dat blijft niet enkel inwendig voelbaar.  Wat uw muziek met mij doet, openbaart zich ook aan de buitenkant.  Mijn haren gaan overeind staan.  Mijn ogen worden vochtig.  Niet uit droefenis.  Wel uit blijheid.  Intense blijheid.  Ik ga niet huilen.  Daartoe heb ik geen enkele reden.  Wel laat ik de intens warme emoties toe.  Ik sloop in mij alle mogelijke grenzen en barrières zodat deze mij ongeremd en volop kunnen bereiken.  Met uw muziek lijkt het wel alsof ik onkwetsbaar ben.  Duizend man sterk, zo voel ik mij.  Mijn vader spreekt die woorden uit telkens hij een douche genomen heeft.  Ik spreek diezelfde woorden uit telkens ik uw muziek hoor.  Wat de douche voor mijn vader doet, doet u voor mij.  Iedereen kiest voor zichzelf de ideale sterkmaker.  Dat blijkt behoorlijk te kunnen verschillen.

 

U weet hoe om te gaan met schoonheid.  Dat moet met mondjesmaat toegediend worden.  Dat lijkt u te beseffen.  In 2018 won u de Humo’s Rock Rally.  In drie jaar tijd loste u enkele singles.  Vijf pareltjes.  Alsof u ons wou voorbereiden.  Stap voor stap kwamen wij dichter bij uw debuutalbum.  U oordeelde wanneer wij hiervoor klaar waren.  Dat bleek dit jaar te zijn.  Dit jaar achtte u ons voldoende voorbereid.  U achtte ons dit jaar in staat met de door u gecreëerde schoonheid te kunnen omgaan.  Wachten is niet leuk.  Maar overhaasten is nog veel minder leuk.  Dat wist u.  Daarom nam u de tijd.  Als het wachten op een dergelijke manier beloond wordt, vervalt alle reden tot klagen.  Met uw debuutalbum ontwapent u ons.  Wij kunnen enkel luisteren en blij aanvaarden.  Dankbaar aanvaarden dat u die noodzakelijke tijd nam.  Om die schoonheid, weg van de schijnwerpers, te laten groeien.  Te kneden en te vormen.  Tot datgene wat het nu geworden is.  Schoonheid in de puurste en muzikaalste vorm.

 

Ik heb uw muziek in mijn hart gesloten.  Binnenkort moet ik bij de cardioloog.  Ik ben benieuwd of hij het zal opmerken.  Ik ben benieuwd of hij de vinger zal kunnen leggen op die vreemde activiteit in mijn hartstreek.  Heel misschien zal hij ernaar vragen.  Dat zou dan bewijzen dat hij een topdokter is.  Enkel topdokters hebben oog voor het onverklaarbare.  Als hij dus een topdokter is, zal ik hem antwoorden.  The Soft Landing, dat zal ik hem zeggen.  Waarna hij een onderzoek kan opstarten naar het heilzame en hartversterkende Calicos-effect.  Want dat effect bestaat.  Ik ervaar het.  Gevoelsmatig.  Nu moet het enkel nog wetenschappelijk bewezen worden.

 

Beste Aäron.  Beste Guido.  Beste Maximilian.  Beste Olivier.  Beste Quinten.  Beste Sander.  Ik wil u danken.  Voor uw debuutalbum.  Voor uw geduld.  Voor uw vakmanschap.  Voor uw songs.  U creëert.  Ik geniet.  Voor die wisselwerking wil ik u van ganser harte danken.  Uitgebreid en herhaaldelijk.  Dank.  Dank.  Dank.

 

Met vriendelijke groeten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.