Alle goede dingen bestaan uit drie (of meer). Brief aan Kruidtuin.

Gepubliceerd op 21 november 2022 om 12:51

Beste Toon,
Beste Kruidtuin Team,

 

Vele malen was ik aan uw deur voorbijgegaan.  Nooit was ik binnengestapt.  Maar elke keer dat ik gewoon doorstapte, groeide mijn nieuwsgierigheid.  Tot het moment dat die nieuwsgierigheid zo groot werd dat voorbijgaan geen optie meer was.  Er moest gehandeld worden.  Er moest gereserveerd worden.  Dat hebben we dan eindelijk gedaan.  We spraken af met vrienden.  Vrienden die garant konden staan voor een fantastische avond.  Voor een avond waarin kolder kan afgewisseld worden met ernst.  Want dat is wat wij menen.  Een bezoek aan een restaurant staat of valt niet enkel met het eten.  Een bezoek aan een restaurant begint met goed gezelschap.  Daarvan hadden wij ons verzekerd.  Wij hadden ons deel van het werk gedaan.  Nu lag alles in uw handen.

 

Wij stapten uw restaurant binnen.  U nam ons mee naar een tafeltje.  Dichtbij de keuken.  In het voorste deel van het restaurant.  Een te vlugge reactie zou kunnen zijn dat het wat te donker was aan ons tafeltje.  Evenwel, in ons reageren zijn wij eerder afwachtend.  Wij nemen onze tijd.  Om alle indrukken te laten bezinken.  In dat afwachten mochten wij ervaren dat het eerder weinige licht voldoende was.  Het leek alsof wij met ons gezelschap in een lichtbubbel zaten.  Een lichtbubbel die ons afzonderde van al de rest.  Het leek alsof enkel wij er toe deden.  Alsof wij uw belangrijkste gasten voor die avond waren.  Zo voelde het.  Met een bescheiden verlichting deed u ons welkom voelen.  Zonder dingen letterlijk uit te spreken, kon u het juiste gevoel bewerkstelligen bij uw gasten.  Woordenloos converseren, dat mag als een talent beschouwd worden.

 

Er was nog iets dat mijn aandacht opeiste.  Dat was de muziek.  Mij leek dat die muziek bewust uitgekozen was.  Een muziekkenner had zich hierover ontfermd.  Zo voelde het aan.  Al te vaak gebeurt het in restaurants, dat de muziek stilletjes voorbijgaat.  Al te vaak gebeurt het in restaurants, dat de muziek niet wordt opgepikt.  Dat is bij u anders.  Meerdere keren trekt de muziek mijn aandacht.  Omdat een lied overeenstemt met mijn eigen muzikale voorkeuren.  Omdat een lied mij nieuwsgierig maakt naar de uitvoerder.  Een muziekliefhebber wordt in uw restaurant verwend.  Muziek is niet iets dat zomaar kan passeren.  In uw restaurant is muziek een deel van de ervaring.  U beseft dat in een restaurant meerdere zintuigen kunnen bevredigd worden.  Die vaststelling stemde mij tevreden.  Meer dan tevreden.

 

Niemand kiest een restaurant voor de belichting.  Niemand kiest een restaurant omwille van de samengestelde speellijst.  Altijd weer zal het eten dat wordt voorgeschoteld de bepalende factor zijn.  Dat weet u.  Enkel het eten kan mensen overtuigen.  Hierover zal ik dus ook moeten schrijven.  Ik dien u evenwel te ontgoochelen.  Ik mis het vocabularium van de culinaire recensenten.  Ik ben een culinaire analfabeet.  Over wat u mij voorzette, kan ik niet uitweiden in lyrische termen.  Nochtans is dat wat uw schotels verdienen.  Uw schotels verdienen één voor één de meest lyrische bewoordingen.  Dat is wat ik met zekerheid kan stellen.  Want wat ik wel kan, is smaken.  Wat ik wel kan, is proeven.  Ik kan zeggen wanneer mij iets tegenstaat.  Ik kan zeggen wanneer mij iets bevalt.  Bij u kan ik zeggen dat verschillende smaken op een perfecte manier samenkwamen tot iets overheerlijks.  Ik erken mijn onbekwaamheid in het onderscheiden van de verschillende smaken in een gerecht maar ik kan de totaliteit van een gerecht beoordelen.  Die waren telkens buitengewoon.  Niks viel tegen.  Niks was net ietsje minder.  Gedurende de verschillende gangen bleef u presteren op een uitzonderlijk hoog niveau.  Dat uitzonderlijk hoog niveau deed ons telkens treuren om het feit dat ons bordje leeg was maar deed ons tezelfdertijd uitkijken naar het volgende bord.  U deed ons verlangen.  U deed ons uitkijken.  U deed ons opnieuw beseffen dat niet voetbal een feest is.  Die bewering kan weggezet worden als een misverstand.  Wat wel een feest is, is een overheerlijke maaltijd.  Dat heb u met verve bewezen.  U hebt gescoord.  Met een vijfvoudige hattrick. 

 

Wij hadden het perfecte gezelschap.  Wij hadden de perfecte belichting.  Wij hadden de perfecte muziek.  Wat u daaraan nog toevoegde, was het perfecte eten.  Wat u daaraan nog toevoegde, was het magistrale eten.  Wat u daaraan toevoegde, was het eten waarin u uw culinaire vakmanschap liet spreken.  U overtuigde.  Op alle vlakken.

 

Beste Toon.  Beste Kruidtuin Team.  U bezorgde ons een fijne avond.  U bezorgde ons een geslaagde avond.  U bezorgde ons een avond waarvan wij nu al weten dat wij deze wensen te herhalen.  Bij u.  In de zomer (of eerder).  In uw tuin.  Voor dat alles wil ik u danken.  Van ganser harte.

 

Met vriendelijke groeten.

Reactie plaatsen

Reacties

Joris Iven
een jaar geleden

Wim, ik wil u ook bedanken voor dit adres! Bij ons volgend bezoek aan Gent lopen we er binnen. Tjuus.