Beste Evelien,
Beste Marlies,
Elk verhaal heeft een begin. Dat begin is meestal een vraag. Een vraag waarmee Jambers intussen beroemdheid verwierf: wie, wat, waarom, … Uw verhaal begint ook met een vraag. Uw familie lijkt een familie van feestvierders. Elke gelegenheid lijkt een kans om te feesten. U herinnert zich die familiefeesten. Meer nog, u hebt heerlijke herinneringen aan die feesten. Maar plots wordt er niet meer gefeest in de familie. De familiefeesten stoppen. Da familie komt niet meer samen. Dat abrupte einde valt samen met de dood van uw grootvader. U stelt zich die ene vraag: wat is er gebeurd?
Het ene antwoord wordt het begin van een volgende vraag. Enzovoort. Enzoverder. Uw verhaal groeit. Uw verhaal wordt internationaal. U gaat op zoek naar antwoorden in Luxemburg. Dat is nog dicht bij de deur. Dat gaat vlotjes. Moeilijker wordt het als u ook naar China vertrekt. Op zoek naar antwoorden.
U meent dat het uiteenvallen van de familie zijn oorsprong vindt in Geisha, een miljoenenbedrijf dat producten importeerde vanuit China. Tijdens zijn leven orakelde uw grootvader dat iedereen van de familie een huis zou erven. Die claim leek geloofwaardig. Hij reisde vaak. Over de verschillende continenten. In die tijden was dat nog een rariteit. Het deed binnen de familie de overtuiging groeien dat uw grootvader rijk was. De ontnuchtering volgde met de dood van uw grootvader. Er was niks. Helemaal niks. Verhalen, al dan niet op waarheid gestoeld, gingen de ronde doen. Verhalen, waarvan niemand zich de moeite getroostte deze te onderzoeken op hun waarheidsgehalte. Met uw podcast start u het onderzoek, dat eerder nog niet gebeurde. U gaat op zoek naar de waarheid.
Om die waarheid te achterhalen, gaat u praten met bevoorrechte getuigen. In de eerste plaats richt u zich tot de secretaresse van uw grootvader. Bij haar hoopt u antwoorden te vinden. Helaas, zij weigert haar medewerking. Een volgende halte zijn uw nonkels en tantes. Helaas, ook daar vindt u weinig gehoor. Al snel beseft u dat de zoektocht lang en moeilijk zal zijn. Maar u versaagt niet. U hoopt met het achterhalen van de waarheid de familie opnieuw aan de feesttafel te krijgen. Dat wordt uw drijfveer.
Om die waarheid te achterhalen beseft u dat u voorbij de vele verhalen zal moeten kijken. Wat u nodig hebt zijn de feiten. De harde feiten. Wat u nodig hebt, zijn de cijfers. De naakte cijfers. Daarop gaat u zich focussen in uw verdere onderzoek. Die ommekeer levert resultaat op. Dat resultaat komt er enkel via intense inspanningen.
Terwijl u zachtjes aan tot de waarheid komt, worden andere dingen duidelijk. Geleidelijk aan valt de ondernemende grootvader van zijn voetstuk. Het wordt u duidelijk dat hij niet was wie hij beweerde te zijn. Relaties worden tijdens het onderzoek uitgekristalliseerd. Relaties worden duidelijker en krijgen door uw waarheidszoeken een juistere invulling. De relatie tussen uw vader en grootvader wordt helderder. Waardoor u dan weer de relatie tussen uw vader en u beter kan begrijpen. Eindelijk worden u dingen duidelijk. Eindelijk kan u dingen beter plaatsen.
Wat ook duidelijk wordt met uw podcast is hoe dingen doorheen de tijd veranderen. Het wordt heel duidelijk hoe in die tijden naar de positie van de vrouw gekeken werd. Die ene vrouw, die telkens met uw grootvader op familiefeesten aanwezig was, kon niet meer zijn dan enkel de secretaresse. Zo moest het wel zijn. Dat die vrouw wel eens een andere rol zou kunnen hebben, werd toen niet in overweging genomen. Uw podcast komt tot een onthutsende ontdekking waarbij de rol van de secretaresse wordt geherwaardeerd. Waarbij de rollen worden omgekeerd. U doet recht aan een vrouw, die meer blijkt te zijn dan enkel maar een secretaresse.
Uw podcast maakt ook duidelijk dat het waarheidsstreven ook zekere consequenties in zich draagt. Waarheidsstreven brengt soms dingen aan de oppervlakte. U achterhaalt de manier waarop vroeger al dat geld werd verdiend. Dat besef komt hard binnen als u in een Chinese sweatshop wordt geconfronteerd met die realiteit. Waarheid vraagt offers. Zo is het vaak. U had die dingen kunnen verzwijgen. Dat doet u niet. Een halve waarheid is geen waarheid. Dat nobel streven siert u. Tegelijk plaatst u aan het einde van uw podcast vraagtekens bij de betekenis van waarheid. Omdat u beseft dat uw verhaal uw versie van de waarheid is. Alweer, die nederige nuchterheid siert u.
Beste Evelien. Beste Marlies. Meerdere doelen had u zich gesteld. In één daarvan bent u zonder enige twijfel geslaagd. U bracht een boeiende podcast. U nam mij mee op sleeptouw. U stond mij toe getuige te zijn van een bijzonder en bizar avontuur. Telkens ik dacht dat wij bij de waarheid stonden, nam het verhaal een verrassende wending. Daarom bleef ik luisteren. Omdat ik wou weten wat er werkelijk gebeurde. Omdat ik wou weten of uw familie opnieuw aan de feesttafel zou aanschuiven. Want dat is wat ik wilde. Voor u. Voor uw familie. Of u hierin werkelijk bent geslaagd, weet ik niet. Ik kan het enkel maar hopen. Uw podcast greep mij aan. Deed mij stilstaan bij de kracht van familie. Bij het unieke karakter van familie. Daarvoor wil ik u danken. Van ganser harte. Daarom dus. Dank, dank, dank.
Met vriendelijke groeten.
Reactie plaatsen
Reacties